Η Εταιρεία

Η Λάβρυς ασχολείται με τη δημιουργία δικών της παραγωγών, αλλά και με την μετάκληση ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια παραγωγής και οργάνωσης:

από την σύλληψη της αρχικής ιδέας, την έρευνα, την ανεύρεση χώρων και χορηγών, το ticketing, τη δημοσιογραφική και διαφημιστική προβολή,

έως και την κάλυψη των τεχνικών προδιαγραφών των πλέον απαιτητικών θεαμάτων.

Υπηρετώντας την τέχνη και τον πολιτισμό, παρουσίασε και πολλές φορές σύστησε στο κοινό ένα ευρύ φάσμα σημαντικών καλλιτεχνών:

Από την κλασική μουσική, τις μεγάλες ορχήστρες και τους σολίστες, ως τους διάσημους stars της ροκ, ποπ και τζαζ, και από τη δημοτική και βυζαντινή μας παράδοση, ως τους μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές.

Από το κλασικό μπαλέτο και τις κορυφαίες μπαλαρίνες, ως τους πιο μοντέρνους και ανατρεπτικούς χορογράφους.

Από το θέατρο, τα εναλλακτικά, διαδραστικά θεάματα και τα μεγάλα οικογενειακά και παιδικά σόου, εώς την οργάνωση μεγάλων εκθέσεων και διεθνών συνεδρίων.

Η Λάβρυς ίδρυσε επίσης τα δικά της Φεστιβάλ, ενώ ανέλαβε και την επιμέλεια Φεστιβάλ άλλων φορέων. Συνεργάζεται σταθερά, εώς και σήμερα, με τους εγκυρότερους ελληνικούς φορείς, παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις της σε εμβληματικά θέατρα και μεγάλα στάδια της χώρας, ενώ παράλληλα πρόβαλε και στο εξωτερικό αντιπροσωπευτικά ελληνικά σχήματα και καλλιτέχνες.

Με στόχο την συνεχή παρουσίαση στο ελληνικό κοινό, τόσο καταξιωμένων δημιουργών όσο και νέων τάσεων και ρευμάτων, η Λάβρυς ασχολήθηκε επισταμένα με την έρευνα και την πολιτιστική διπλωματία, συμμετέχοντας σε μεγάλα διεθνή δίκτυα και εδραιώνοντας μία σταθερή επαφή με το διεθνές καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Με συστατικά στοιχεία της πολυσχιδούς της καταγραφής το ήθος του πολιτιστικού της προϊόντος και το ποικίλο θεματικό της ύφος, η Λάβρυς εξέφρασε το ζήτημα της συνύπαρξης της ποιότητας με το θέαμα, προστατεύοντας πάντοτε την αυθεντική πνευματική δημιουργία και διασφαλίζοντας την μαζική απήχηση και την επιτυχία.

Σήμερα, διατηρώντας την αισθητική της μοναδικότητα και το σφρίγος της, έμπειρη, έγκυρη, πρωτότυπη και αποτελεσματική, η Λάβρυς εγγυάται την συνέχεια στα ελλαδικά και διεθνή δρώμενα, βασιζόμενη στην ιστορία, την γνώση, το εύρος, την δυναμική και την απήχησή της.

Η πολυσυλλεκτική ατζέντα της Λάβρυς σε μία ενδεικτική και συνοπτική μόνο αναφορά, έχει να επιδείξει:

Στην κλασική μουσική, μεγάλες ορχήστρες (Αγίας Πετρούπολης, Ιερουσαλήμ, Μπουένος Άιρες, Moscow Virtuosi κλπ) και σπουδαίους διευθυντές και σολίστες (Γιούρι Τερμικάνοφ, Βλαντιμίρ Σπιβακόφ, Σβιάτοσλαβ Ρίχτερ, Μίκα Ροστοπόβιτς).

Στον κλασικό και σύγχρονο χορό, ιστορικές ομάδες (Μπολσόι, New York City Ballet, Momix)

και κορυφαίους χορευτές (Συλβί Γκιγιέμ, Σβετλάνα Ζαχάροβα, Σεργκέι Πολούνιν, Ναταλία Οσίποβα, Ιβάν Βασίλιεφ).

Αλλά και στον ελληνικό χορό, σχήματα σαν την ΟΚΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου Ρήγου και τα ΧΟΡΙΚΑ της Ζουζούς Νικολούδη.

Στα μεγάλα οικογενειακά θεάματα, το “μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου”, το περίφημο Cirque du Soleil, αλλά και τα La Quadra de Sevilla και το Cirque Eloise.

Στο θέατρο, μεγάλους οργανισμούς (Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Κ.Θ.Β.Ε κλπ) και διάσημους ηθοποιούς (Τζέρεμι Άιρονς, Ρομπέρτο Μπενίνι κλπ).

Στην σύγχρονη ξένη μουσική, super stars αλλά και σπουδαίους δημιουργούς (Lady Gaga, Woody Allen, James Brown, B. B. King, Ray Charles, Luz Casal, Chick Corea, Jan Carbarek κλπ)

Στην ελληνική μουσική, μεγάλους συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης κλπ), σημαντικούς ερμηνευτές (Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Λέκκας), ροκ ή εναλλακτικά σχήματα (ΤΡΥΠΕΣ, MODE PLAGAL κλπ), κλασικούς σολίστες (Δημήτρης Σγούρος, Γιάννης Βακαρέλης), παραδοσιακούς καλλιτέχνες (Βασίλης Σκουλάς, Γιώτα Βέη).

Στην θρησκευτική μουσική, πασίγνωστες χορωδίες (Vienna Boy’s Choir, Russian Orthodox Choir, Hilliard Ensemble, Λυκούργος Αγγελόπουλος).

Στο παιδικό θέαμα, αυθεντικούς δημιουργούς (Pep Bou, Jordi Bertran, Ευγένιος Σπαθάρης).

Στα θεάματα δρόμου, πρωτοποριακές ομάδες (Adesa, Amlima κλπ).

Στα εναλλακτικά θεάματα, κορυφαία σχήματα (Wadaiko Ichiro Drummers, Yamato κλπ) ή διαδραστικά σόου (Νύχτα των Διαφημισιοφάγων).

Στο φολκλόρ, διεθνώς αναγνωρισμένες ομάδες (Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, Κοζάκοι της Ρωσίας) αλλά και ομάδες από την ελληνική παράδοση (Μπούλες της Νάουσας)

Η Λάβρυς έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας,

το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου,

το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,

τα Μέγαρα Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης,

την Εθνική Λυρική Σκηνή,

Κρατικό Θέατρο Βορρείου Ελλάδος κλπ,

αλλά και με το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού),

τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών και

όλες τις πρεσβείες των μεγάλων ξένων κρατών στην Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις της Λάβρυς παρουσιάζονται σε εμβληματικά θέατρα, όπως

το Ηρώδειο,

το αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου,

τα Αρχαία θέατρα Φιλίππων και Δίου,

τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης,

τη Λυρική Σκηνή και το Παλλάς,

αλλά και σε μεγάλα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα, όπως

το Ολυμπιακό Στάδιο,

το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,

και το κλειστό ΟΑΚΑ,

και σε υπαίθριους χώρους όπως

η Ρωμαϊκή Αγορά

και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η Λάβρυς, με δική της πρωτοβουλία και πόρους, ίδρυσε δύο νέους, πλήρως αυτόνομους θεσμούς στην Αθήνα (Athens Jazz Festival, Soloists Festival) και κατά καιρούς διάφορα φεστιβάλ στην ελληνική περιφέρεια (Kassandra Rock Festival, Φεστιβάλ Λίμνης Κερκίνης κλπ).

Επιπλέον, οργάνωσε και επιμελήθηκε πληθώρα φεστιβάλ για τρίτους φορείς, παίζοντας καθοριστικό ρόλο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κασσάνδρας.

Η Λάβρυς, έχει ασχοληθεί επισταμένα, εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, με την έρευνα, καταγράφοντας πολύτιμα στοιχεία και δημιουργώντας σημαντικά αρχεία σε σχέση με την σύγχρονη δημιουργία τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Η έρευνα καλύπτει πλήρως τον χώρο, από τις εθνικές παραδόσεις έως τα πιο μοντέρνα και ανατρεπτικά ρεύματα.

Η Λάβρυς διοργάνωσε μεγάλες εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας, αφίσας και αρχείων (διαδραστική έκθεση Van Gogh, έκθεση κουστουμιών ΚΘΒΕ κλπ), ενώ διοργάνωσε αφιερώματα και συνέδρια (π.χ Επικράτεια Πολιτισμού, Βαλκανικό Performing Arts Market).

Η Λάβρυς, είτε μόνη της είτε μέσω συμπράξεων, ανέδειξε, πρόβαλε και εξήγαγε αντιπροσωπευτικά καλλιτεχνικά σχήματα και Έλληνες καλλιτέχνες σε μεγάλες μητροπόλεις παγκοσμίως, από Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη και Ρωσία, εώς Άπω Ανατολή, Αυστραλία, Βόρεια Αφρική κ.ά.

Ανάμεσά τους η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κ.Θ.Β.Ε, αφιερώματα του Μανώλη Μητσιά στη μελοποιημένη ποίηση και πολλά άλλα. Κορυφαία ίσως στιγμή αυτού του εγχειρήματος, ήταν η ταυτόχρονη παρουσίαση 10 σχημάτων στο πλαίσιο των διεθνών δικτύων APAP και ISPA στη Νέα Υόρκη, CINARS στο Μόντρεαλ και ΑΡΑΑ στο Χονγκ Κονγκ.

Τα σχήματα ήταν ενδεικτικά της δημιουργικής ποικιλομορφίας του Ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος, από τη μουσική και το θέατρο, ως την παράδοση (Θέατρο ΑΤΤΙΣ, Συναυλία Νίκου Ξυδάκη, Χορωδία Λ. Αγγελόπουλου, Μπούλες της Νάουσας, ΑΒΑΤΟΝ κλπ). Το συγκεκριμένο εγχείρημα της Λάβρυς πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με δικούς της πόρους και μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο από άλλο ελληνικό γραφείο.

Κατανοώντας έγκαιρα τη σημασία της διεθνούς πολιτισμικής κινητικότητας, της αμφίδρομης πληροφόρησης και της ανταλλαγής απόψεων και προϊόντων, για την ανάδειξη της σύγχρονης δημιουργίας μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας, η Λάβρυς επί σειρά ετών παρακολουθεί ενεργά, ενημερώνει, ενημερώνεται και προωθεί, στο πλαίσιο σημαντικών Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ισχυρών Arts Markets και μεγάλων διεθνών πολιτιστικών δικτύων.

Μέχρι και σήμερα, με συνέπεια και συνοχή στην ενεργή και καθολική της συμμετοχή, η Λάβρυς θεμελίωσε και εδραίωσε σχέσεις διαρκείας με σημαντικούς ξένους φορείς παρουσίασης, όντας τις περισσότερες φορές η μόνη ελληνική παρουσία, όχι μόνον από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ανάμεσα σε κρατικούς και δημόσιους φορείς.

Η Λάβρυς συμμετέχει ως πλήρες μέλος στα κάτωθι διεθνή πολιτιστικά δίκτυα

IETM
Informal European Theatre Meeting
Άτυπη Ευρωπαϊκή Συνάντηση Θεάτρου

APAP
Association of Performing Arts Presenters
Σύνδεσμος Εκπροσώπων των Παραστατικών Τεχνών

ISPA
International Society for the Performing Arts Foundation
Διεθνής Οργάνωση για την εδραίωση των Παραστατικών Τεχνών

CINARS
Commerce International des Arts de la Scène
Διεθνής Συνάντηση για τις Παραστατικές Τέχνες

IITM
Instituto International del Teatro del Mediterraneo
Διεθνές Ινστιτούτο Μεσογειακού Θεάτρου

Η Λάβρυς είναι η μόνη ελληνική πολιτιστική εταιρία, με δική της παραγωγή σύγχρονων θεαμάτων, διεθνούς εμβέλειας και προοπτικής.

Αυτή την εποχή προετοιμάζει δύο διεθνών προδιαγραφών μεγάλες παραγωγές, με αυστηρώς ελληνοκεντρική θεματολογία, που θα ξεκινήσουν τις παγκόσμιες περιοδείες τους, το 2018 και το 2020, αντίστοιχα.