1 νύχτα με το Sadler’s Wells

Ο φημισμένος χορευτής και συνεργαζόμενος χορογράφος του κορυφαίου διεθνώς χορευτικού οργανισμού Sadler’s Wells, Russell Maliphant επέστρεψε στην Ελλάδα με αφορμή την νέα του παράσταση με τίτλο Conceal|Reveal (Απόκρυψη|Αποκάλυψη), την οποία δημιούργησε για την επέτειο των 20 ετών από την δημιουργία της ομάδας του ενώ παράλληλα γιορτάζει τα 20 χρόνια συνεργασίας του με τον σπουδαίο σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls και την κοινή πορεία τους στην παγκόσμια χορευτική σκηνή. Η παράσταση τιμά την μοναδική και απαράμιλλη γλώσσα και επικοινωνία που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση και που αυτοί οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες κατάφεραν να αναπτύξουν κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο Maliphant δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για μένα η κίνηση και η άρθρωση έχουν μία απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, τον ρυθμό και το χώρο. Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Michael όσο και εγώ θεωρούμε ότι το φως αλληλεπιδρά με ένα μοναδικό τρόπο στην κίνηση και πάνω σε αυτό το δεδομένο δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία για αυτό εξάλλου πολλές φορές τον έχω αποκαλέσει και «συν - χορογράφο».

Ο ίδιος ο Russell Maliphant αποτελεί το hot είδωλο της τελευταίας δεκαετίας στην παγκόσμια χορευτική σκηνή, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις και έχει συνεργαστεί ως πρώτος χορευτής και χορογράφος με σημαντικές ομάδες όπως το Royal Ballet, το Batsheva Ensemble, το μπαλέτο της Λωραίνης και το μπαλέτο της Λυών. Επίσης συνέπραξε κατά καιρούς και με σπουδαίους συναδέλφους του όπως οι Robert Lepage, Adam Cooper, Agnes Oaks κλπ, ενώ επί 10 χρόνια υπήρξε ο βασικός χορογράφος της Sylvie Guillem. Πρωτοπόρος δημιουργός, άνοιξε νέους δρόμους στο σύγχρονο χορό, μέσα από το πάντρεμα στοιχείων και τεχνικών του κλασικού μπαλέτου με τη γιόγκα, την καποέιρα και το τάι-τσι.

Για αυτή την ειδική και σημαντική περίσταση, ο Maliphant δημιούργησε μία νέα παράσταση στηριζόμενη σε νέες αλλά και κάποιες παλαιότερες, διάσημες, «κλασικές» χορογραφίες του, όπως το διάσημο Broken Fall, σε μουσική Barry Adamson που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Sylvie Guillem και το BalletBoyz, κερδίζοντας το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία το 2004.

Παράλληλα, μία νέα χορογραφία, ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών με τίτλο Piece No. 43, αποτελεί τη γέφυρα – σύνδεση μεταξύ της κλασικής και σύγχρονης κίνησης, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού, μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους με τα ρυθμικά, γεμάτα συναισθήματα και ενέργεια στοιχεία της μουσικής.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με το σόλο που σηματοδοτεί και την επιστροφή της πρώην χορεύτριας του The Royal Ballet Company, ελληνικής καταγωγής και συζύγου του Maliphant, Dana Fouras, η οποία μετά από 10 χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη σκηνή για τη συγκεκριμένη χορογραφία που ο Maliphant δημιούργησε. Η Fouras έχει χορέψει μερικές από τις πιο σημαντικές και διάσημες χορογραφίες του Maliphant, όπως το Sheer και το Two και έχει συνεργαστεί μαζί του για πολλές παραγωγές σε ταινίες και την τηλεόραση. Το νέο σόλο έχει τίτλο Both, and και είναι σε μουσική του καινοτόμου συνθέτη Mukul ενώ τα κοστούμια έχει φτιάξει η θρυλική σχεδιάστρια Stevie Stewart.

Ένας πραγματικά καινοτόμος χορογράφος λοιπόν, εκφραστής της μεταμοντέρνας βρετανικής σκηνής, που ίδρυσε ένα καινούργιο «χορογραφικό λεξιλόγιο» και έχει γίνει μαγνήτης για μερικούς από τους πιο ευφυείς χορευτές του κόσμου, ήρθε στην Αθήνα, για να παρουσιάσει μία παράσταση καθαρτήριο για το ελληνικό κοινό. Ένας χορογράφος σύμβολο της υψηλής αισθητικής και της ποιότητας, που σε κάθε νέα του δουλειά, αποσπώντας τόσο τους διθυράμβους των κριτικών όσο και τη λατρεία του κοινού, ήρθε απλά να δικαιώσει την παγκόσμια φήμη του και να επιβεβαιώσει των καταξίωση του.

Video

Poster

 

Russell MaliphantΔικτυακoς Τoπος Παρaστασης