«Ζ ι ζ έ λ» - Η απόλυτη μπαλαρίνα των Μπολσόι στον ρόλο που σφράγισε τη μεγαλειώδη καριέρα της

Η «απόλυτη μπαλαρίνα του Θεάτρου Μπολσόι», η Σβετλάνα Ζαχάροβα, χορεύει Ζιζέλ, έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ρόλους της καριέρας της, πλαισιωμένη από τον υπερταλαντούχο Σεργκέι Πολούνιν ως Πρίγκιπα Άλμπρεχτ (χορογραφία Ζυλ Περρό, Ζαν Κοραλλί, Μαριύς Πετιπά, μουσική: Άντολφ Αντάμ). Μαζί τους, ένα από τα κορυφαία καλλιτεχνικά σχήματα της Ρωσίας, τα φημισμένα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας [State Moscow Classical Ballet].

Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας,…
… ένα από τα ιστορικά κρατικά συγκροτήματα της Ρωσίας, συνεργάζονται σταθερά με δύο βασικούς πυλώνες της ρωσικής χορευτικής παράδοσης, τα περίφημα Μπολσόι της Μόσχας και τα Μαριίνσκι (Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης, παρουσιάζοντας από κοινού μοναδικές παραστάσεις, λαμπερά γκαλά χορού και επετειακά αφιερώματα. Τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη, με τις δικές τους εντυπωσιακές παραγωγές, οι οποίες επί 40 χρόνια αποσπούν διθυραμβικές κριτικές και επευφημούνται από χιλιάδες θεατές τόσο στη Ρωσία, όσο και στις περιοδείες του διάσημου συγκροτήματος σε περισσότερες από 60 χώρες.

Αυτή τη φορά, το διεθνούς φήμης σύνολο, πιστό στη στρατηγική των κορυφαίων συνεργασιών του, παρουσίασαν στο ελληνικό κοινό την κοσμαγάπητη «Ζιζέλ» και εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε δύο από τους μεγαλύτερους χορευτές όχι μόνο της γενιάς τους, όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της σύγχρονης ιστορίας του παγκόσμιου κλασικού χορού, τη Σβετλάνα Ζαχάροβα και τον Σεργκέι Πολούνιν.

Δύο υπέρλαμπρα αστέρια.

Από τη μία, ο σπουδαίος Σεργκέι Πολούνιν.

Ο προστατευόμενος του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο νεότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία του Κόβεντ Γκάρντεν, ο επί χρόνια επίτιμος προσκεκλημένος σολίστ των Μπολσόι και πρώτος χορευτής του Στανισλάφσκι.

Από την άλλη, η μία και μοναδική Σβετλάνα Ζαχάροβα.

Ένας «ζωντανός θρύλος», μια «ντίβα», μια «σούπερ σταρ», η «τσαρίνα του κλασικού μπαλέτου».

Υπερθετικοί χαρακτηρισμοί που ωστόσο φαντάζουν φτωχοί σε σύγκριση με τον τίτλο «Ζαχάροβα – η απόλυτη μπαλαρίνα» (Prima assoluta ballerina of Bolshoi Theatre), τον οποίο της απένειμε το Θέατρο Μπολσόι, παραλείποντας το μικρό της όνομα, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με δύο θρυλικές μπαλαρίνες, την Πάβλοβα και την Ουλάνοβα.

Η πιο περιζήτητη χορεύτρια του κόσμου σήμερα, η «Καλλιτέχνης του λαού της Ρωσίας», αποτελεί «το μήλον της έριδος» ανάμεσα στα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, από τη Σκάλα του Μιλάνου και την Όπερα του Παρισιού έως το New York City Ballet και τα Μπαλέτα του Τόκιο, που τη διεκδικούν συχνά ως προσκεκλημένη μπαλαρίνα τους, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Video

Poster